selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Borvidékek

Magyar borok


Etyek-budai borvidék borászatai


 
Etyek-budai borvidék

Területe: 2000 ha

Klima

A lefolyásos domb- és hegyoldalakon, fennsíkokon a légmozgás gyakori,
ami kiemelkedő termelési biztonságot ad, ritkák a számottevő fagykárok.
Évi átlagos hőmérséklete az országos átlagnál kissé alacsonyabb,
csapadékellátottsága közelíti az országos átlagot. Az ökológiai
adottságok lehetővé teszik a korai szürettel kiváló pezsgőalapborok,
késői szürettel pedig a minőségi boralapanyag készítését.

Talaj

A talajképző kőzet a Vértesalján a lösz, a Velencei-hegységben a gránit.
A Budai-hegység rögvonulatai mészkőből és dolomitból állnak, a rögök
közötti medencéket, völgyeket oligocén anyag, márga és lösz tölti ki. A
borvidék talajtípusai: az erdőmaradványos csernozjom barna erdőtalaj és
az agyagbemosódásos barna erdőtalaj. Zárt foltokban kiemelkedően nagy az
aktív mésztartalom.

Szőlőfajták

Etyeken és közvetlen környékén jellemzô fajták: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Királyleányka, Szürkebarát, Olaszrizling, Zenit, Cserszegi fűszeres, Zöldveltelini, Rajnai rizling

További fajták: Tramini, Sárga Muskotály, Pinot Blanc, Juhfark, Irsai Olivér, Pinot Noir, Zengô, Zefír

Termőhely

A borvidék települései három körzetre oszlanak :
Az Etyeki körzetben : Alcsútdoboz, Etyek, Felcsút, Gyúró, Kajászó, Martonvásár, Tordas, Vál, Budapest XXII. kerület (Budafok)
A Budai körzetben : Bicske, Budajenő, Budakeszi, Csabdi, Páty, Pilisborosjenő, Telki, Tök, Üröm
A Velencei körzetben : Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Sukoró, Velence

Történelem

Az egykori Budakörnyéki borvidék valaha Szentendrétől Tétényig a Duna
partvonalában elterülő hegy- és dombvidék szőlőit foglalta magába. Ez a
vidék a történelem előtti időkben is lakott volt. Négy fő körzetre
oszlott: Szentendrei szőlők, Budai szőlők (óbudai, Sashegy környéki),
Promontori szőlők, Tétényi szőlők.

Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott a szőlőtermesztés, és az itt
élő emberek megélhetésének fő forrásává vált.

Sok szerb (rác) telepedett le ezen a környéken. Ennek köszönhetően a
török hódoltság után főleg a vörösbor készítése volt túlsúlyban. Európai
hírre tett szert a Buda-Sashegyi Kadarka, amit Fekete kadarkából
készítettek. A sok háború jelentősen meggyérítette a szőlőket.

A törökök kiűzése után német nemzetiségű szőlőművelők is letelepedtek.
Az 1736-41. évi promontori szőlőtulajdonosok névsorában szereplő 572
névből 309 német hangzású, ami tudatos német betelepítésre enged
következtetni. 192 név szerb és csak 50 magyar a névsorban. A Duna
kiváló szállítási lehetőséget jelentett, így a borok tárolására nagy
pincék épültek, amelyek többsége ma is működik.

A XVIII. század második felében rendszeressé vált a szőlőtelepítés
Promontoron és környékén. Az állandó lakosság száma évről-évre nőtt.
Valami kis szőlővel a legszegényebb zsellér is rendelkezett. A század
végétől különösen a Promontoron és Kistétényben szőlőt bérlő budai,
pesti polgárok részéről nagy divatja lett a pincézésnek, aminek hatására
igen komoly pincekultusz alakult ki.

1830 körül a nagyvárosokban a lakosság inkább a fehérbort kereste
(változtak a borfogyasztási szokások is), a budai vidéken is arra
kényszerültek, hogy egyre több fehérborszőlő-fajtát szaporítsanak.

1890-ben a filoxéra szinte teljesen elpusztította az ültetvényeket. A
szőlőkultúra újbóli fellendítése nem járt a várt sikerrel. A
szőlőtelepítésekkel párhuzamosan csonthéjas gyümölcsöket kezdtek el
ültetni. Lassan a gyümölcsösök kiszorították a szőlőterülteket.

Etyek szőlőinek története is hasonló utat járt be azzal a különbséggel,
hogy a XIX. század közepén a Vál-völgyi uradalmi szőlészetek hírnevet
szereztek a korszerűsítéseikkel, újításaikkal. A borvidék szőlőiben a
pákozdi, sukorói, nadapi, velencei szőlőhegyeken jó minőségű fehérbort
termelnek. A XIX. század végén a Törley család híres pezsgői
alapanyagának fehér borát is ezen a területen, Etyek térségében
termelték. A sajátos ökológiai viszonyok, a talajok magas mésztartalma
és a szeles fennsíkokból adódóan rendszerint egészséges a szőlő, és a
pezsgőgyártáshoz ideális, nagy savtartalmú bor-alapanyag terem ezen a
borvidéken. A kedvező gazdasági helyzet miatt a szőlőtermesztés uralkodó
maradt.

 

Az Ön kosara jelenleg üres...

 -

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio