selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Borvidékek

Magyar borok


Badacsonyi borvidék borászatai


 
Badacsonyi borvidék

Területe: 1647 ha

Telepítésre ajánlott szőlőfajták: Chardonnay, Kéknyelű, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Pinot blanc.

Klíma

Éghajlatáta Balaton víztükre kedvezően befolyásolja. Különösen a déli, délnyugati lejtők napfényes, védett területein alakul ki kedvező mikroklíma a szőlő számára. A nagy víztömeg meggátolja a hőmérsékleti szélsőségek kialakulását, valamint biztosítja a levegő magasabb páratartalmát.

Talaj

Változatos. A vulkanikus hegyek lejtőit pannonagyag, pannonhomok, helyenként lösz takarja, amelyek a hegy csúcsa felé haladva mindinkább bazalt és bazalttufa törmelékkel keverednek.

Történelem

Ásatások leletei bizonyítják, hogy már 2000 évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt Badacsony környékén, de feltehetőleg már a kelták korában is voltak szőlőültetvények a vidéken. A hegy lábánál vezetett a rómaiak egyik híres hadiútja Aquincumba. A nagyobb szőlőtelepítések Probus császár nevéhez fűződnek. Ezekre az időkre emlékeztetnek a szüreti motívumokkal díszített római kori épületmaradványok, sírok, szobrok. A honfoglaló magyarok már ismerték a szőlőt, a bort és ennek megfelelően, mint értéket adományozták a későbbiekben. Ennek során a XIII. sz-ban a borvidék jelentős része egyházi kézbe került. A XVIII. ? XIX. sz-ban a badacsonyi ürmös hírneve a tokaji aszúéval versengett. A filoxéravész utáni rekonstrukció során a szőlőtermesztés technológiája e borvidéken is jelentősen megváltozott. Ekkor építették a várfalnak is beillő támfalakat az erózió megakadályozására. A szürke csuhás szerzetesek egy francia eredetű fajta, a Pinot gris borát helyi különlegessé emelték. Ennek köszönhetően ismerjük ma is e fajtát Szürkebarát néven. Különleges évjáratokban a bogyói betöppednek, sőt aszúsodhatnak is. Ekkor különleges természetes csemegebor készülhet belőle. A másik e termőhelyről elhíresült fajta a Kéknyelű. Ez a fajta tiszta ültetvényben ritkán fordult elő, mert nővirágú, rosszul termékenyül, ezért a Budai zöld fajtával ültették vegyesen. A szüretkor nem szedték külön, hanem együtt dolgozták fel bornak, ami a kéknyelű nevet viselve jelent meg.

 

Are You REDY?

A Redy egy Portugieser alapú villányi házasítás, amelyben megjelenhetnek még a Blauburger, kékfrankos, zweigelt, kadarka és más villányi fajták. Az alkotók elképzelése szerint egy könnyed, gyümölcsös vörösbor volt a cél. A bort kezdetben 10 borászat készítette el azonos névvel és játékos címkével. Szaküzletünkben jelenleg a Vylyan és a Gere Zsolt pincészet Redy-je kapható, de folyamatosan bővül kínálatunk! 

Ugrás az ajánlathoz...

 

Kékfrankos Április

Ha Április akkor Kékfrankos! A 90-es évek elején még egy lenézett fajta volt, de manapság népszerűsége egyre emelkedőben van! Több borász lát már benne fantáziát és vallják, hogy hazánk adottságai egyedülállóak a Kékfrankos termesztéséhez. Ezt szeretnénk mi is hangsúlyozni ezzel a 6-os válogatással, melyben törekedtünk több borvidék Kékfrankosát összeválogatni!

Ugrás az ajánlathoz...

Borászok Borásza jelöltek

Az első forduló után megvannak a jelöltek a 2018-as Borászok Borásza díjra:

Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis szőlőbirtok, Tokaj) Bodó Judit (Bott Pince, Tokoj), Figula Mihály (Figula Pincészet, Balatonfüred) Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Villány), Konyári János (Konyári Pincészet, Balatonboglár)

A második fordulóban kizárólag az első körben jelölt ötven borász rendelkezik egy-egy szavazattal. Az ő voksuk dönt. Az eredményt április 20-án hirdetik ki, ünnepélyes díjátadó keretén belül.

Ugrás az ajánlathoz...

Az Ön kosara jelenleg üres...

 -

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio