selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Borvidékek

Magyar borok


Nagy-somlói borvidék borászatai


 
Nagy-somlói borvidék

Területe: 550 ha

Talaj

Pannonhomokkal, lösszel keveredő bazalt és bazalttufa törmelék.

Szőlőfajták

A hegy a fehérszőlők, fehérborok termőterülete, Az ajánlott öt fajta, a furmint, juhfark, a hárslevelű, a tramini és a legelterjedtebb olaszrizling. Különösen a juhfark számít igazán somlói szőlőnek, mert hozzáértők szerint itt éri el a legjobb minőséget. Persze csak akkor, ha a több évszázados tudásra építve becsületesen foglalkoznak vele. S persze nem mindegy, mit hol termelek. Minden fajtának megvan a maga kedvenc helye, a furmint, a tramini, a hárslevel? mind-mind más területet szeret. Van amelyik a hegy lábának melegét, másik a szellős magas területeket, s van amelyik a hegy szoknyáján hozza a legjobb termést a több víz miatt.

Történelem

E jeles történelmi borvidékünket és borát évszázadokon keresztül a legnagyobb becsben tartották Zsigmond király udvarától Hunyadi Mátyás palotáján keresztül a Habsburg-házig. Az itteni szőlő- és bortermelés már a római kortól valószínű, de a XII. századtól kezdve írások is bizonyítják jelentőségét. 

Történetének kezdete óta mítoszok övezik. Királyok, jeles tudósok hittek a gyógyító erejében. A néphit és a sokszor ezt magyarázó tudományos értekezések szerint a kis adagokban, rendszeresen fogyasztott somlai biztosítja az emberi szervezet egyensúlyát, jó étvágyat, kiegyensúlyozott idegállapotot garantál, alkalmas a sebek fertőtlenítésére, megvéd a kolera ellen. S a talán legjobban elterjedt vélekedés szerint, a somlai bor erősíti a férfiúi potenciált, elősegíti a fiú utódok születését. Ez utóbbi miatt a nászéjszakák borának is titulálják.
Már akkor is csodás folyadékról beszélhetnénk, ha a felsoroltak fele igaz lenne. Pedig egy jellemzőt még nem is említettünk, a jó somlai bor nagyon finom.


 

Tricollis rosé 2018

Megújult külsővel, de változatlan magas minőséggel megérkezett a Pannonhalmi Apátsági pincészet 2018-as Tricollis roséja. 

Ugrás az ajánlathoz...

Furmint Február a Selection.hu-ban!

Mint megszokhatták már, idén is a Február a Furmintról szól szaküzletünkben! Ebben az évben minden Furmintot 10% kedvezménnyel kínálunk! Érdemes végig nézni kínálatunkat hiszen akár 2 vagy 3 palackos csomagban is megvehetik kedvenceiket. Az aktuális készletről kérjük érdeklődjön a 061-4391902 telefonszámon!

Az árak más kedvezménnyel nem összevonhatóak (pl rendelési kedvezmény) és a feltüntetett árakból jön még le a kedvezmény! Kivéve a csomagok ahol már a kedvezményes ár van feltüntetve!

Az ár illetve az évjárat változtatás jogát fenntartjuk!

Ugrás az ajánlathoz...

Az Ön kosara jelenleg üres...

 -

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio