selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Borvidékek

Magyar borok


Nagy-somlói borvidék borászatai


 
Nagy-somlói borvidék

Területe: 550 ha

Talaj

Pannonhomokkal, lösszel keveredő bazalt és bazalttufa törmelék.

Szőlőfajták

A hegy a fehérszőlők, fehérborok termőterülete, Az ajánlott öt fajta, a furmint, juhfark, a hárslevelű, a tramini és a legelterjedtebb olaszrizling. Különösen a juhfark számít igazán somlói szőlőnek, mert hozzáértők szerint itt éri el a legjobb minőséget. Persze csak akkor, ha a több évszázados tudásra építve becsületesen foglalkoznak vele. S persze nem mindegy, mit hol termelek. Minden fajtának megvan a maga kedvenc helye, a furmint, a tramini, a hárslevel? mind-mind más területet szeret. Van amelyik a hegy lábának melegét, másik a szellős magas területeket, s van amelyik a hegy szoknyáján hozza a legjobb termést a több víz miatt.

Történelem

E jeles történelmi borvidékünket és borát évszázadokon keresztül a legnagyobb becsben tartották Zsigmond király udvarától Hunyadi Mátyás palotáján keresztül a Habsburg-házig. Az itteni szőlő- és bortermelés már a római kortól valószínű, de a XII. századtól kezdve írások is bizonyítják jelentőségét. 

Történetének kezdete óta mítoszok övezik. Királyok, jeles tudósok hittek a gyógyító erejében. A néphit és a sokszor ezt magyarázó tudományos értekezések szerint a kis adagokban, rendszeresen fogyasztott somlai biztosítja az emberi szervezet egyensúlyát, jó étvágyat, kiegyensúlyozott idegállapotot garantál, alkalmas a sebek fertőtlenítésére, megvéd a kolera ellen. S a talán legjobban elterjedt vélekedés szerint, a somlai bor erősíti a férfiúi potenciált, elősegíti a fiú utódok születését. Ez utóbbi miatt a nászéjszakák borának is titulálják.
Már akkor is csodás folyadékról beszélhetnénk, ha a felsoroltak fele igaz lenne. Pedig egy jellemzőt még nem is említettünk, a jó somlai bor nagyon finom.


 

Are You REDY?

A Redy egy Portugieser alapú villányi házasítás, amelyben megjelenhetnek még a Blauburger, kékfrankos, zweigelt, kadarka és más villányi fajták. Az alkotók elképzelése szerint egy könnyed, gyümölcsös vörösbor volt a cél. A bort kezdetben 10 borászat készítette el azonos névvel és játékos címkével. Szaküzletünkben jelenleg a Vylyan és a Gere Zsolt pincészet Redy-je kapható, de folyamatosan bővül kínálatunk! 

Ugrás az ajánlathoz...

 

Kékfrankos Április

Ha Április akkor Kékfrankos! A 90-es évek elején még egy lenézett fajta volt, de manapság népszerűsége egyre emelkedőben van! Több borász lát már benne fantáziát és vallják, hogy hazánk adottságai egyedülállóak a Kékfrankos termesztéséhez. Ezt szeretnénk mi is hangsúlyozni ezzel a 6-os válogatással, melyben törekedtünk több borvidék Kékfrankosát összeválogatni!

Ugrás az ajánlathoz...

Borászok Borásza jelöltek

Az első forduló után megvannak a jelöltek a 2018-as Borászok Borásza díjra:

Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis szőlőbirtok, Tokaj) Bodó Judit (Bott Pince, Tokoj), Figula Mihály (Figula Pincészet, Balatonfüred) Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Villány), Konyári János (Konyári Pincészet, Balatonboglár)

A második fordulóban kizárólag az első körben jelölt ötven borász rendelkezik egy-egy szavazattal. Az ő voksuk dönt. Az eredményt április 20-án hirdetik ki, ünnepélyes díjátadó keretén belül.

Ugrás az ajánlathoz...

Az Ön kosara jelenleg üres...

 -

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio