selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Borvidékek

Magyar borok


Zalai borvidĂ©k borászatai


 
Zalai borvidék

TerĂŒlete: 1173 ha

Klima

A Zalai borvidĂ©k a DunĂĄntĂșl hegyes-dombos kontinentĂĄlis Ă©ghajlati terĂŒletbe tartozik, ezen belĂŒl a mĂ©rsĂ©kelten hƱvös - mĂ©rsĂ©kelten nedves Ă©ghajlati tĂ­pusba. E tĂĄjon a nyĂĄr nem tĂșlsĂĄgosan forrĂł, a tĂ©l viszonylag enyhe, az Ă©vi hƑingĂĄs kicsi. A fĂ©nyellĂĄtottsĂĄg közepes, az Ă©vi napfĂ©nytartam 1900-1950 Ăłra között vĂĄltozik. JelentƑsebb tĂ©li fagykĂĄr a szƑlĆ‘ĂŒltetvĂ©nyeket ritkĂĄn sĂșjtja. Az Ă©vi csapadĂ©kmennyisĂ©g 700-800 mm közötti, s ezzel a Zalai borvidĂ©k hazĂĄnk legcsapadĂ©kosabb borvidĂ©ke.

Talaj


A Zalai-dombsĂĄg csĂșcsai ritkĂĄn magasodnak 300 m fölĂ©. Ennek megfelelƑen a szƑlƑk 150-300 m tengerszint feletti magassĂĄgban a szĂ©les völgyközi hĂĄtak fennsĂ­kjain, platĂłin Ă©s a dombok többnyire dĂ©li, dĂ©lnyugati kitettsĂ©gƱ lejtƑin helyezkednek el.
A folyĂłvölgyekkel sƱrƱn behĂĄlĂłzott, hullĂĄmos felszĂ­nƱ dombvidĂ©ket az egykori Pannon-beltenger homokos-agyagos ĂŒledĂ©kei Ă©pĂ­tik fel. E fölött vastagabb-vĂ©konyabb lösztakarĂł telepĂŒlt, melyen agyagbemosĂłdĂĄsos barna erdƑtalajok vagy barnaföldek kĂ©pzƑdtek.

TermƑhely

A borvidĂ©knek kĂ©t körzete van. TelepĂŒlĂ©seinek a szĂĄma 38 A Zalai körzet, melyhez 18 vĂĄros, illetve közsĂ©g tartozik (BĂ©rbaltavĂĄr, CsĂĄford, DiĂłskĂĄl, Egeraracsa, Galambok, Garabonc, Nagyrada, Orosztony, Pakod, SĂĄrmellĂ©k, SzentgyörgyvĂĄr, Vindornyalak, VindornyaszƑlƑs, ZalabĂ©r, Zalakaros, Zalaszabar, ZalaszĂĄntĂł, ZalaszentgrĂłt), Ă©s a MuravidĂ©ki körzet, melyhez 20 telepĂŒlĂ©s tartozik (Bak, Becsehely, Csörnyeföld, Dobri, Eszteregnye, HomokkomĂĄrom, KerkateskĂĄnd, Lenti, Letenye, Magyarszerdahely, MihĂĄld, MurarĂĄtka, Muraszemenye, Nagykanizsa, RigyĂĄc, Söjtör, SzĂ©csisziget, Tormafölde, Valkonya, Zajk)

SzƑlƑfajták

A Zalai borvidĂ©ken nagyszĂĄmĂș, zömmel fehĂ©rborszƑlƑ-fajtĂĄt termesztenek. Jellegzetesebbek közĂŒlĂŒk az Olaszrizling, mely az összes szƑlƑterĂŒlet több mint 50 %-ĂĄt foglalja el, valamint a RizlingszilvĂĄni, a Zöld veltelini, a Chardonnay Ă©s a Zalagyöngye.
A Zalai borvidĂ©k mindkĂ©t körzetĂ©ben jelenleg ajĂĄnlott fajtĂĄk: Olaszrizling, RizlingszilvĂĄni, SzĂŒrkebarĂĄt, KirĂĄlyleĂĄnyka, Cserszegi fƱszeres, Sauvignon, Chardonnay; engedĂ©lyezett fajtĂĄk: Zöld veltelin, ZengƑ, Zenit, Rajnai rizling, NektĂĄr, Pinot blanc, LeĂĄnyka, Cabernet sauvignon, KĂ©kfrankos, Portugieser, Merlot, Zweigelt.

Történelem

 A borvidĂ©ken a rĂłmaiak, majd az avarok voltak a szƑlƑtermesztĂ©s meghonosĂ­tĂłi. A honfoglalĂł magyarok e tĂĄjon mĂĄr jelentƑs szƑlƑtermesztĂ©st talĂĄltak. SzĂĄmos lelet, valamint földrajzi nevek tanĂșsĂ­tjĂĄk, hogy az ÁrpĂĄd-hĂĄzi kirĂĄlyok idejĂ©ben, a tĂ©rsĂ©gben fejlett szƑlƑ- Ă©s borkultĂșra volt. A török megszĂĄllĂĄs nem kedvezett a szƑlƑtermesztĂ©snek, sok ĂŒltetvĂ©ny leromlott, tönkrement. A török uralom alĂłli felszabadulĂĄs utĂĄn a tĂ©rsĂ©g szƑlƑtermesztĂ©se fellendĂŒlt annyira, hogy a XIX. szĂĄzad vĂ©gĂ©re MagyarorszĂĄgon a 3. helyre soroltĂĄk bortermelĂ©sĂ©t tekintve. A filoxĂ©ravĂ©sz a borvidĂ©ken is nagy kĂĄrokat okozott. A helyreĂĄllĂ­tĂĄs sorĂĄn talĂĄn erre a borvidĂ©kre kerĂŒlt be a legtöbb direkttermƑ-szƑlƑfajta. A neves eurĂłpai szƑlƑfajtĂĄk boraibĂłl sokat hasznĂĄltak fel pezsgƑgyĂĄrtĂĄsra. NagymĂ©retƱ nagyĂŒzemi szƑlƑ- Ă©s bortermelĂ©s a tĂĄjban nem alakult ki.
Zala megyĂ©ben a szƑlƑ- Ă©s bortermelĂ©snek több Ă©vszĂĄzados hagyomĂĄnyai vannak. A filoxĂ©ravĂ©sz Ăłta eltelt idƑszakban a zalai termelƑk nem csak borszƑlƑfajtĂĄk, elsƑsorban fehĂ©r bort adĂł fajtĂĄk termesztĂ©sĂ©vel foglalkoztak, hanem Ă©len jĂĄrtak az Ă©tkezĂ©si szƑlƑ termesztĂ©sĂ©ben Ă©s forgalmazĂĄsĂĄban is. Emellett Zala megye, de fƑkĂ©nt ZalaszentgrĂłt Ă©s környĂ©ke a 19. szĂĄzad vĂ©gĂ©tƑl a kisĂŒzemi oltvĂĄnykĂ©szĂ­tĂ©s egyik hazai központjĂĄvĂĄ vĂĄlt. A Zalai borvidĂ©k Zala megyĂ©ben (a Vas megyĂ©hez tartozĂł BĂ©rbaltavĂĄr kivĂ©telĂ©vel) a Zalai-dombsĂĄg oldalain Ă©s fennsĂ­kjain, illetve a Keszthelyi-hegysĂ©g Ă©szaknyugati rĂ©szĂ©nek lejtƑin a Zalai-dombsĂĄg agroökolĂłgiai körzetben alakult ki. A zalai szƑlƑtermesztƑ tĂĄj közel 40 Ă©v utĂĄn 1998. januĂĄr 1-jei hatĂĄllyal emelkedett ismĂ©t borvidĂ©ki rangra. Hivatalos megnevezĂ©se 1999 közepĂ©ig Zalai borvidĂ©k volt. Majd BalatonmellĂ©ke borvidĂ©knek neveztĂ©k el, Ă©s most a mai elnevezĂ©se ismĂ©t Zalai borvidĂ©k. 

BorĂĄszok BorĂĄsza 2018

Az idei BorĂĄszok BorĂĄsza gĂĄlĂĄn kiderĂŒlt amit mĂĄr sokan sejtettek! Az öt jelölt közĂŒl a 2018-as BorĂĄszok BorĂĄsza dĂ­jat a tavaly elhunyt balatonboglĂĄri borĂĄsz, KonyĂĄri JĂĄnos kapta!

Ugrás az ajánlathoz...

Are You REDY?

A Redy egy Portugieser alapĂș villĂĄnyi hĂĄzasĂ­tĂĄs, amelyben megjelenhetnek mĂ©g a Blauburger, kĂ©kfrankos, zweigelt, kadarka Ă©s mĂĄs villĂĄnyi fajtĂĄk. Az alkotĂłk elkĂ©pzelĂ©se szerint egy könnyed, gyĂŒmölcsös vörösbor volt a cĂ©l. A bort kezdetben 10 borĂĄszat kĂ©szĂ­tette el azonos nĂ©vvel Ă©s jĂĄtĂ©kos cĂ­mkĂ©vel. SzakĂŒzletĂŒnkben jelenleg a Vylyan, Maczkó  Ă©s a Gere Zsolt pincĂ©szet Redy-je kaphatĂł, de folyamatosan bƑvĂŒl kĂ­nĂĄlatunk! 

Ugrás az ajánlathoz...


 

Az Ön kosara jelenleg üres...

 -

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio