selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Borvidékek

Magyar borok


VillĂĄny-siklĂłsi borvidĂ©k borászatai


 
Villåny-siklósi borvidék

TerĂŒlete: 1 601 ha.

SzƑlƑfajták

Ajånlott fajtåk: Chardonnay, HårslevelƱ, Olasz rizling, Rajnai rizling, Pinot blanc, Sauvignon, Tramini, Ottonel muskotåly Kékoportó, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Pinot noir.
KiegĂ©szĂ­tƑ fajtĂĄk: KirĂĄlyleĂĄnyka, RizlingszilvĂĄni, ZengƑ, SzĂŒrkebarĂĄt, SĂĄrga muskotĂĄly, Zenit, Zöld veltelini, Kadarka, Zweigelt, Blauburger.
ÜltetvĂ©nyes fajtĂĄk: LeĂĄnyka, Cserszegi fƱszeres, Zala gyöngye, Morner (Medoc) noir, BĂ­bor kadarka, Rubintos, Cs. 2.

KlĂ­ma

A mecsekaljai borvidĂ©khez hasonlĂłan szubmediterrĂĄn jellegƱ, meleg Ă©s elĂ©g szĂĄraz idƑjĂĄrĂĄs, viszonylag hosszĂș tenyĂ©szidƑ jellemzƑ. HƑösszegben Ă©s fĂ©nyben a leggazdagabb borvidĂ©kĂŒnk. A több oldalrĂłl vĂ©dett lejtƑk melegĂ©t a Földközi tenger vidĂ©kĂ©rƑl beĂĄramlĂł meleg levegƑ felerƑsĂ­ti.

Talaj

FƑ tömegĂ©ben lösz Ă©s vörösagyag, a löszhöz egyes helyeken triĂĄszkorĂș dolomit, mĂ©szkƑ Ă©s jĂșramĂ©szkƑ keveredik

Történelem

VillĂĄny mĂĄr a törtĂ©nelem elƑtti idƑkben lakott volt, amit bronzkori leletek is tanĂșsĂ­tanak. A szƑlƑmƱvelĂ©s eredete feltĂ©telezhetƑen a keltĂĄkig, bizonyĂ­thatĂłan a rĂłmaiakig nyĂșlik vissza. A SzĂĄrsomlyĂł hegy oldalĂĄban feltĂĄrt rĂłmai kori oltĂĄrkƑ felirata 50 ha szƑlƑtelepĂ­tĂ©st dokumentĂĄl. HonfoglalĂĄs utĂĄn a terĂŒleten a KĂĄn, KalĂĄn Ă©s a Bor nemzettsĂ©g telepedett le. KĂ©sƑbb valĂłszĂ­nƱleg kirĂĄlyi bortok volt.

A tatĂĄrdĂșlĂĄs utĂĄn a magyarsĂĄg elsƑsorban a vĂĄrak (ezen a borvidĂ©ken SiklĂłs Ă©s SzĂĄrsomlyĂł) környĂ©kĂ©n mƱvelte a szƑlƑt. Erre utal IV. BĂ©la kirĂĄly 1247-ben - a szĂĄrsomlyĂłi vĂĄr alapĂ­tĂłlevelĂ©ben - emlĂ­ti HarsĂĄny hatĂĄrĂĄt a szƑlƑkkel.

A török uralom alatt VillĂĄny teljesen elpusztult, de a szƑlƑtermesztĂ©s nem szƱnt meg, mert a közeli falvak lakĂłi a villĂĄnyi szƑlƑk egy rĂ©szĂ©t tovĂĄbb mƱveltĂ©k. A mohĂĄcsi vĂ©sz idejĂ©n a terĂŒlet PerĂ©nyi PĂ©ter tulajdonĂĄban volt. Az elpusztult magyar faluba a törökök szlĂĄv, rĂĄc nĂ©pessĂ©get telepĂ­tettek. Õk hoztĂĄk magukkal a Kadarka fajtĂĄt, Ă©s a hĂ©jonerjesztĂ©ses vörösborkĂ©szĂ­tĂ©s technolĂłgiĂĄjĂĄt. Az 1687-es gyƑztes nagyharsĂĄnyi csata utĂĄn Ășjabb rĂĄc (szerb) nemzetisĂ©gƱ lakosokat telepĂ­tettek be.

A megfogyatkozott szƑlƑterĂŒletet gyorsan pĂłtoltĂĄk, sƑt tovĂĄbb növeltĂ©k. A török uralom alatt megfogyatkozott lakossĂĄgot a XVII. szĂĄzad vĂ©gĂ©tƑl folyamatosan, szervezetten pĂłtoltĂĄk fƑleg nĂ©met nemzetisĂ©gƱekkel. BetelepĂŒlĂ©sĂŒk jelentƑs vĂĄltozĂĄsokat okozott a szƑlƑtermesztĂ©sben Ă©s a borĂĄszatban. Magukkal hoztĂĄk "Portugieser" azaz a KĂ©koportĂł szƑlƑfajtĂĄt is.

A falvak közelĂ©ben pincesorok Ă©pĂŒltek. A kis prĂ©shĂĄzakbĂłl nyĂ­lnak a rövid, ritkĂĄn elĂĄgazĂł nem mĂ©ly pincĂ©k. Itt törtĂ©nt a leszĂŒretelt Ă©s szekĂ©ren ĂĄllĂł nagy hordĂłkban odaszĂĄllĂ­tott termĂ©s feldolgozĂĄsa, erjesztĂ©se. A VillĂĄnyi bor egyre nagyobb hĂ­rnĂ©vre tett szert, jelentƑs exportĂĄrĂș volt.

A filoxĂ©ra ezeket a szƑlƑket sem kĂ­mĂ©lte. A rekonstrukciĂł a mĂĄr mĂĄs borvidĂ©knĂ©l is ismert vĂĄltozĂĄsokat hozta.

1912-ben pezsgĆ‘ĂŒzemet lĂ©tesĂ­tett Schaumburg - Lippe fĂ©le uradalom. HagyomĂĄnyosnak a Kadarka, KĂ©koportĂł majd a KĂ©kfrankos fajta tekinthetƑ. A filoxĂ©ra utĂĄn francia eredetƱ fajtĂĄkat is telepĂ­tettek, mint pĂ©ldĂĄul a Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot. VillĂĄny tĂ©rsĂ©gĂ©ben a vörös-, SiklĂłs hatĂĄrĂĄban pedig a fehĂ©rborszƑlƑ-fajtĂĄk az uralkodĂłak.

 

BorĂĄszok BorĂĄsza 2018

Az idei BorĂĄszok BorĂĄsza gĂĄlĂĄn kiderĂŒlt amit mĂĄr sokan sejtettek! Az öt jelölt közĂŒl a 2018-as BorĂĄszok BorĂĄsza dĂ­jat a tavaly elhunyt balatonboglĂĄri borĂĄsz, KonyĂĄri JĂĄnos kapta!

Ugrás az ajánlathoz...

Are You REDY?

A Redy egy Portugieser alapĂș villĂĄnyi hĂĄzasĂ­tĂĄs, amelyben megjelenhetnek mĂ©g a Blauburger, kĂ©kfrankos, zweigelt, kadarka Ă©s mĂĄs villĂĄnyi fajtĂĄk. Az alkotĂłk elkĂ©pzelĂ©se szerint egy könnyed, gyĂŒmölcsös vörösbor volt a cĂ©l. A bort kezdetben 10 borĂĄszat kĂ©szĂ­tette el azonos nĂ©vvel Ă©s jĂĄtĂ©kos cĂ­mkĂ©vel. SzakĂŒzletĂŒnkben jelenleg a Vylyan, Maczkó  Ă©s a Gere Zsolt pincĂ©szet Redy-je kaphatĂł, de folyamatosan bƑvĂŒl kĂ­nĂĄlatunk! 

Ugrás az ajánlathoz...


 

Az Ön kosara jelenleg üres...

 -

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio