selection.hu wine&cafe  

Fuxli

Loading
 

Borvidékek

Magyar borok


Balatonboglári borvidék borászatai


 
Balatonboglári borvidék
Területe: 3000 ha

Klima

A hatalmas vízfelületnek köszönhetően, csakúgy, mint a többi Balaton közeli borvidéken egyedi mikroklíma alakult ki. A kiegyenlített éghajlatot nem túl forró nyár, havas enyhe tél jellemzi.

Talaj

Az ültetvények talaja általában löszös alapkőzetre ült barna erdőtalajok, illetve kisebb százalékban homoktalaj.

Szőlőfajták

Illatanyagban és zamatban gazdag fehérbort és pezsgő-alapbort adó fajtákat találunk itt: Olaszrizling, Chardonnay, Királyleányka, Zöld Veltelini, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Sauvignon, Tramini. A vidék alkalmas vörösbort adó fajták termesztésére is: Merlot, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon.

Történelem

A vízpart mellé már korán letelepedtek a hajdan élt emberek, valószínűleg a kelták és a rómaiak is virágzó szőlőültetvényeket ápoltak itt. Egy időben, borainak köszönhetően hazánk leggazdagabb vármegyéihez tartozott e vidék. A 19. században a filoxéra-vész itt is megtépázta az ültetvényeket. Majd a folyamatos kísérletezés, telepítés, s nemkülönben a Balatonboglári Állami Gazdaság 1950-es évekbeli megalakítása, az 1960-as évektől ismét elindította a fejlődés útján a borvidéket. A szövetkezetnek köszönheti a vidék a korszerű termesztési technikákat és fajtaszerkezeteket, valamint élenjárt a szőlőoltvány-előállításban és a csemegeszőlők elterjesztésében. A 70-es években aztán váltásra kényszerültek, mert a csemegeszőlők iránt megcsappant a kereslet. Fokozatosan a minőségi borszőlők felé fordult a Gazdaság. Az 1990-es évek elején a szaporítóanyag-termesztő üzemrészt is felszámolták, a kereskedelmi lehetőségek beszűkülése miatt. A Balatonboglári Mezőgazdasági Kombinát legnagyobb része megszűnt, de borászatának pezsgőit mai napig a hazai legjobbként ismerjük. A Dél-Balatoni régió a Kombinátnak köszönheti a szőlőtermelés és borászat fellendülését, s a magántermelők összefogásában is vezető szerepet vállalt, így a térség 1982-ben borvidéki rangra emelkedhetett. Mai nevét 2000-ben kapta.

 

Are You REDY?

A Redy egy Portugieser alapú villányi házasítás, amelyben megjelenhetnek még a Blauburger, kékfrankos, zweigelt, kadarka és más villányi fajták. Az alkotók elképzelése szerint egy könnyed, gyümölcsös vörösbor volt a cél. A bort kezdetben 10 borászat készítette el azonos névvel és játékos címkével. Szaküzletünkben jelenleg a Vylyan és a Gere Zsolt pincészet Redy-je kapható, de folyamatosan bővül kínálatunk! 

Ugrás az ajánlathoz...

 

Kékfrankos Április

Ha Április akkor Kékfrankos! A 90-es évek elején még egy lenézett fajta volt, de manapság népszerűsége egyre emelkedőben van! Több borász lát már benne fantáziát és vallják, hogy hazánk adottságai egyedülállóak a Kékfrankos termesztéséhez. Ezt szeretnénk mi is hangsúlyozni ezzel a 6-os válogatással, melyben törekedtünk több borvidék Kékfrankosát összeválogatni!

Ugrás az ajánlathoz...

Borászok Borásza jelöltek

Az első forduló után megvannak a jelöltek a 2018-as Borászok Borásza díjra:

Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis szőlőbirtok, Tokaj) Bodó Judit (Bott Pince, Tokoj), Figula Mihály (Figula Pincészet, Balatonfüred) Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Villány), Konyári János (Konyári Pincészet, Balatonboglár)

A második fordulóban kizárólag az első körben jelölt ötven borász rendelkezik egy-egy szavazattal. Az ő voksuk dönt. Az eredményt április 20-án hirdetik ki, ünnepélyes díjátadó keretén belül.

Ugrás az ajánlathoz...

Az Ön kosara jelenleg üres...

 -

ugrás az oldal tetejére...
   
Globula NetStudio